teksti    bibliografija    povezave    id
Sever Savin
Garažna hiša na Poljanah
Ljubljana
1969
Objekt je samozadostnega, introvertiranega značaja in ne goji povezav s prostorom, v katerega je umeščen. Dva kompaktna valjasta volumna povezuje v enotno strukturo fasadna obdelava. Radialno parkiranje je organizirano v posameznih etažah. Rampe za premagovanje poletažne razlike v višini so nameščene med oba valja. Velika funkcionalnost radialne zasnove, kjer krožni promet služi tako za parkiranje kot za obračanje vozila. Objekt je bil prenovljen.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Martina Lipnik
Menjava zasteklitev okenskih odprtin, 02.02.2005, 21:34
Ponavljam svoj komentar na dogajanje na stavbi. Najnovejše spremembe na stavbi - zamenjava večine okenskih zasteklitev - fasadnemu izgledu objekta niso v prid. Gre sicer za detajl stikov v zasteklitvi in za izbor materiala - stekla - vendar je dovolj vpadljivo in tudi moteče, ker ozadje ni ravno za razkazovat. Ali je sprememba načrtna in upošteva avtorske pravice?
 
Tone Jereb
Kranj, 31.10.2009, 13:20
Menim, da je Severjeva garažna hiša impozantna in je svojo čisto, modernistično strukturo v kvalitetnem, kontrastnem dialogu s Plečnikovo arhitekturo. Z leti je na žlahtnosti samo pridobila. Iz radovednosti sem se nekoliko sprehodil po notranjosti. Struktura je izredno dobro izbrana glede na funkcijo in bi lahko služila kot zgled meščanom prijaznega objekta, ki bi ob ustrezni vzpodbudi lahko še bolj služil svoji osnovni namembnosti. Strinjam se s tem, da bi bila rešitev zasteklitve lahko boljša, lahko pa bi bila tudi dosti slabša... Marskikaj smo že videli na prenovljenih objektih.
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič