teksti    bibliografija    povezave    id
Lajovic Janez
Hotel Prisank
Borovška cesta 93
Kranjska gora
1961-1962
Nagrada Prešernovega sklada 1965
Eden prvih in najkvalitetnejših primerov slovenskega regionalizma. Volumen je oblikovan tako, da sledi krajinskim značilnostim naravnega zaledja. Kompaktna zasnova javnega programa za razvejanim spalnim traktom definira javni ambient pred hotelom in pojavni prostor za njim, ki je orientiran na smučišče. Kvaliteta regionalizma je moderna obravnava tradicionalnih elementov arhitekture (streha) in materialov (les). Izpostavljen element lesne zveze poudarja motiv lebdeče strehe, ki povezuje volumne v celoto. Lesena obloga strukturira fasado v vertikalnih pasovih.
Stanje: prizidek k restavraciji je okrnil hierarhijo posameznih elementov raščene kompozicije in prekinil primarni element lebdeče povezovalne strehe. Izveden je iz belih plastičnih profilov, ki so v neskladju z ostalimi materiali.
Varstveni režim: varujejo se členjenost volumna, motiv strehe, vsi leseni elementi in obloga, vključno z okni.

Kljub prizadevanjem je bil objekt aprila 2003 porušen.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič