teksti    bibliografija    povezave    id
Pogačnik Ciril
Šmidt Franc
Trenz Janez
Urbanizem mesta Velenje
Velenje
1956-1959
Nagrada Prešernovega sklada 1962
Področje mesta je conirano na dva dela. Pretežno upravni del je organiziran med vedutno cesto gradu in reko, stanovanjski pa za reko. Vsak se podreja svoji geometriji. Upravne zgradbe definirajo glavni trg in so posebno oblikovane. Stanovanjske zgradbe so postavljene v posamezne sklope enakih volumnov, po večini prostostoječih objektov vertikalnega ali horizontalnega značaja, z močnim modernističnim značajem: jasna volumska zasnova, ravne strehe, geometrizirane gladke fasade.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič