teksti    bibliografija    povezave    id
Aljančič Aljoša
Bivša upravna stavba Premogovnika Velenje
Rudarska c. 6
Velenje
1959
Najdoslednejša izpeljava Le Corbusierove sintakse Pet točk. Masa volumna je dvignjena nad zemljo, pritljičje je pretočno in prehodno. Edini dotik z zemljo je vhodni stekleni kubus s stopniščem. Neodvisnost konstrukcije in delilnih sten, svobodna fasada s poudarjenim fenetre en longueur - horizontalnim oknom in ravna streha, sicer brez vrta.
Varstvo: prepovedati je potrebno kakršnokoli zastekljevanje pritličnega dela. Stavba mora prosto lebdeti na stebrih.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič