teksti    bibliografija    povezave    id
Arnautovič Ilija
Kocmut Ivan
Stanovanjske stolpnice in urbanizem
Gosposvetska ulica 20,22,31,34,39
Maribor
1954-1955
Prve mariborske stolpnice. Kvalitetna urbanistična zasnova - arh. Ljubo Humek definira karakter Gosposvetske ulice. Pomembni so odnosi med stolpnicami, bloki in zelenimi površinami med njimi.
V vsaki etaži so štiri stanovanja. Severno orientirane enote z zamaknjenimi okenskimi nišami dobijo osvetlitev tudi z juga.
Varovati: urbanistično zasnovo - zelene medprostore in objekte kot celoto - brez zapiranja strešnih vencev in zastekljevanja balkonov.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Andrej Mercina
Brez naslova, 28.02.2005, 11:42
Tukaj gre za pomoto, arhitekt Ilija Arnautović namreč ni soavtor tega projekta.

Lep pozdrav

Andrej
 
Matevž Čelik
Prve stolpnice, 29.04.2015, 19:43
Dopolnitev: Stanovanjske stolpnice na Gosposvetski niso le prve zgrajene stanovanjske stolpnice v Mariboru, temveč v Sloveniji.
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič