teksti    bibliografija    povezave    id
Pečenko Borut
Trgovska hiša Ve-Ma
Gosposka ulica 22
Maribor
1965-1968
Nagrada Prešernovega sklada 1971
Stavba oblikuje vogal Gosposke in Jurčičeve in se prilagaja volumnu sosednjih objektov. Blagovnica Ve-ma predstavlja čist, modernističen, artikuliran vogal, vpet v historični kontekst Gosposke ulice. Pritličje je popolnoma stekleno. Nošena fasada obeh etaž konzolno lebdi nad njim. Sestavljena je iz vertikalnih pasov poliranega kamna in steklenih površin z inox polnili. Princip neodvisnega fasadnega plašča poudarja vidno vijačenje kamnitih plošč in odprt vogalni zaključek obeh ploskev.
Objekt je danes v dobrem stanju, varovati je potrebno transparentno pritličje in vse naštete parametre.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič