teksti    bibliografija    povezave    id
Glanz Vinko
Občinska stavba
Trg Edvarda Kardelja 1
Nova Gorica
1948-1955
Z urbanističnega vidika definira severno stranico osrednjega javnega prostora Nove Gorice – Travnika (na sečišču dveh najpomembnejših osi mesta - Kidričeve in Erjavčeve ulice).
Stavba izstopa z dimenzijo polne fasade nad arkadnim hodnikom. Vhod označuje monumentalen portal s skulpturami. Za njim se nahaja občinska dvorana. Pomembni so mediteransko artikulirani elementi pergol in nizkih prizidkov ob dvorani, na zadnji fasadi objekta.
Varuje se celota.
 
Komentarji
Naslov:
Ime:
Email:
vpisite niz iz  stolpca
 
 
Vasja Pelhan
Cankarjeva 17 Nova Gorica, 04.02.2006, 00:02
Spoštovani Urbanisti !
Obračam se na vas glede šestnajstih talnih mozaikov,ki krasijo notranjost stavbe mestne občine Nova Gorica.Obrnil sem se že na vse pristojne javne zavode,a vprašanja o avtorstvu in izvedbi mozaikov ne duha ne sluha. Namiguje se na znanega Freskarja in ilustratorja Slavka Pengova,ki bi lahko skiciral podobo mozaikov.
Bistvena podoba pa izhaja iz ljudskih značajev in temelnih družbenih vrlin.
Zato vas naprošam za pomočd do razkritij identitete javne postavitve umetnin.
V naprej se vam s spoštovanjem zahvaljujem .Vasja Pelhan
 
Anonimnez
Brez naslova, 15.05.2009, 11:47
Podatki o času gradnje niso točni. Po dostopnih podatkih naj bi bil fizični začetek gradnje 1949, gradbeno je bil objekt zaključen leta 1952, tehnični pregled pa opravljen 28. 12. 1953 .
Avtor talnih mozaikov je ak. slikat Tone Žnidaršič, izvedla pa sta jih brata Tambosso.
 
Možnost komentiranja je namenjena k zbiranju novih podatkov in spodbujanju javne debate o problematiki varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja. Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov strani.
Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
 
Evidenca in valorizacija objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945-70,evidenca,valorizacija,slovenija,arhitektura,moderna arhitektura,povojna arhitektura,zgodovina,zgodovina arhitekture,slovenska arhitektura,1945,1970,trajekt,trajekt zavod za prostorsko kulturo ljubljana,Maruša Zorec,Nataša Koselj,Tina Gregorič